Kelime anlamı Arapça’ da LAHD olan Lahit’ in, Türkçe karşılığı ise Mermer Gömüt, Taş veya Gömüt anlamına gelmektedir.
Lahit Mezarlar, Antik Çağ’da Kral veya onun soyundan gelen kişilerin ya da zengin varlıklı ailelerin, ölülerini gömdükleri sandık şeklinde mezarlardır. Mermer veya diğer taş türlerinden yontularak yapılırdı. Üzerlerinde el işçiliği ile çeşitli süslemeler ve kabartma şeklinde ölünün heykeli bulunurdu.
Lahitlere ölen kişi ile beraber, ziynet, para ve kıymetli eşyaları da gömülürdü. İnanışlarına göre, öldükten sonra yeni bir hayata başladıklarında bunlara ihtiyaçları olacaktı. Bu yüzden genelde lahitler oda şeklide olur.
Zaman içerisinde inanışların değişmesi ile o zamanki yaşayan toplumların Lahit Mezarlarında da değişikliğe neden olmuştur. Lahitler oda şeklinde iken küçük bir ev halini dönmeye başlamış ve ölüm sonrası hayatlarında oda ya da küçük evlerinde yaşamlarına devam edeceği inancı ile ölünün yanında günlük kullandığı ve ayrıca kıymetli eşyaları eklenmeye başlanmıştır.
LAHİT(katlı) MEZAR NEDİR?
Günümüz de Lahit Mezar yani diğer adı ile Katlı Mezar, mezarların daha verimli kullanılması amacı ile yapılan bir kat türüdür. Tek kişilik mezarınızı iki kişilik gibi kullanılmasını sağlar. Toprak zeminden 120 cm derinliğe inilir ve her 60 cm de bir beton kapak eklenir. Toplam iki katta 10 beton kapak ile katlar kapatılır. Kapak bitimini üzerine 50 cm de toprak atılır.
LAHİT MEZARA DEFİN İŞLEMİ NASIL OLUR?
Lahit katlı mezarlara, aynı anda iki cenaze birden defin edilebilir. Bunun dışında, farklı zaman aralıkları olursa, 2’nci kata defin işleminin yapılabilmesi için en az 5 sene geçmiş olması gerekir.
HALİ HAZIRDAKİ MEZARA KAT YAPILABİLİR Mİ?
Mevcut hali hazırdaki mezara, defin tarihinden 1 sene geçmiş ise tek kat lahit yapılabilir. 2 kat lahit mezar yapılabilmesi için, defin tarihinden en az 5 sene geçmiş olması gerekmektedir.